Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Psykologinen ohjaus

Psykologinen ohjaus  on yhteistyötä, jossa ammattilainen ja asiakas pyrkivät yhdessä psykologista tutkimustietoa ja luotettavia käytäntöjä soveltamalla edistämään asiakkaan tavoitteita. Psykologi tuo pöytään ammattitaitonsa ja asiakas elämäntilanteensa, osaamisensa ja luottamuksensa.

Psykologinen ohjaus on suunnitelmallinen prosessi. Voi olla, että arviointikäynnillä todetaankin, että yksi mietintäkerta riitti eikä  pitkällisempi ohjaus ole tarpeen. Joskus arviointikäynnin johtopäätös on, että ohjaus ei riitä tai ei ole oikea-aikaista, vaan tarvitaan jotakin muuta. Ohjaus voi kestää kolme, viisi tai vaikka viisitoista tuokiota, mutta kestosta riippumatta sen tavoite on aina tiedossa. Ohjaus myös päättyy ennalta sovitusti - se voi olla pitkäjänteistä, mutta se ei ole ikuista.

Ohjauksen kohteena voivat olla kaikenlaiset asiat. Ehkä sinulla on terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tarpeita: Olet elämässäsi kenties hämmentävässä siirtymävaiheessa, jossa psykoterapia tai psykiatrinen hoito ei ole tarpeellista mutta lähiympäristön tukikaan ei tunnu riittävän. Voi olla että pohdit ihmissuhdeasioita. Koska henkinen ja ruumiillinen hyvinvointi ovat yhteydessä toisiinsa, myös ruumiillisiin sairauksiin tai oireisiin sopeutuessa voi hyötyä psykologisesta ohjauksesta. Etenkin krooninen kipu saattaa vaatia henkisesti paljon. Elämäntapansakin voi tuoda psykologiseen ohjaukseen: esimerkiksi painonhallinta, unen kohentaminen ja elämäntapojen muutokset ovat erittäin psykologisia prosesseja, joihin terveyspsykologisella erityisosaamisella on paljon annettavaa.

Työ tai opiskelu voivat myös askarruttaa: Kuormituksista palautuminen saattaa olla puutteellista, ammatillinen itsetunto on uhattuna tai tiedonkäsittelykyky ei tunnu riittävän. Joskus saatat pohtia ylipäätään ammatinvalintasi - joko nykyistä tai tulevaa - tai kokea, että työstä tulisi olla saatavissa enemmänkin. Myös työn ihmissuhdeasiat saattavat kuormittaa ja voi olla, että arveletkin tarvitsevasi työnohjausta.

Tutki valikkoa ja mieti, saattaisitko tilanteessasi hyötyä ohjauksesta. Ohjaus voidaan järjestää joko yksilöohjauksena tai ryhmissä.